Bitcoin Nedir? Kim Buldu? 1 Bitcoin Kaç TL

Bitcoin çevresindeki kafa karışıklığını gidermek için onu iki bileşene ayırmamız gerekir. Bir yandan, sanal bir IOU gibi bir dijital kavramın sahipliğini temsil eden bir kod pasajı olan bitcoin-token’iniz var. Öte yandan, bitcoin-the-protokolün var, bitcoin-the-token bakiyelerinin bir defteri olan dağıtılmış bir ağ. Her ikisi de “bitcoin” olarak adlandırılır.

Sistem, banka veya ödeme ağ geçidi gibi merkezi bir otoriteden geçmeksizin kullanıcılar arasında ödemelerin gönderilmesini sağlar. Elektronik olarak oluşturulur ve tutulur. Bitcoinler dolar ya da euro gibi basılmaz – özgür yazılım kullanarak dünyanın her yerindeki bilgisayarlar tarafından üretilirler.

Bugün, geleneksel şifrenin bazı özelliklerini paylaşan ve şifrelemeye dayalı doğrulama ile büyüyen bir varlık sınıfı olan kripto para birimleri olarak adlandırdığımız ilk örnek buydu.

Bitcoin kim bulmuştur?

Satoshi Nakamoto ismini kullanan sahte bir yazılım geliştiricisi , 2008 yılında matematiksel kanıtlara dayanan bir elektronik ödeme sistemi olarak bitcoin önerdi. Buradaki fikir, elektronik olarak güvenli, doğrulanabilir ve değişmez bir şekilde transfer edilebilecek herhangi bir merkezi otoriteden bağımsız bir değişim aracı üretmekti.

Bu güne, hiç kimse Satoshi Nakamoto’nun gerçekte kim olduğunu bilmiyor.

Hangi yollarla geleneksel para birimlerinden farklıdır?

Her iki tarafın da istekli olması halinde, Bitcoin elektronik eşyaların ücretini ödemek için kullanılabilir. Bu anlamda, aynı zamanda dijital olarak işlem gören geleneksel dolar, euro veya yen gibi. Ancak bitcoin dijital para birimlerinden birkaç önemli yönden ayrılır:

1 – Yerelleşme

Bitcoin’in en önemli özelliği ademi merkeziyetçi olmasıdır. Hiçbir kurum bitcoin ağını kontrol etmiyor. Bir grup gönüllü kodlayıcı tarafından tutulur ve dünyaya yayılmış açık bir bilgisayar ağı tarafından yönetilir. Bu, bankaların veya devlet kurumlarının paraları üzerindeki kontrolünden rahatsız olan bireyleri ve grupları çekiyor.

Bitcoin, elektronik bir para biriminin (dijital varlıkların kolayca kopyalanıp yeniden kullanılabildiği) “çift harcama problemini” ustaca bir şifreleme ve ekonomik teşvik kombinasyonuyla çözer. Elektronik fiat para birimlerinde bu işlev, geleneksel sistem üzerinde kontrol sağlayan bankalar tarafından yerine getirilmektedir. Bitcoin ile işlemlerin bütünlüğü, hiç kimseye ait olmayan dağıtık ve açık bir ağ tarafından sağlanır.

2 – Sınırlı tedarik

Fiat para birimleri (dolar, euro, yen, vb.) Sınırsız bir arzı var – merkez bankaları istedikleri kadar para aktarabilir ve bir para biriminin diğerlerine göre değerini değiştirmeye çalışabilirler. Para birimi sahipleri (ve özellikle çok az alternatifi olan vatandaşlar) maliyeti karşılamaktadır.

Öte yandan, bitcoin ile tedarik, temel algoritma tarafından sıkı bir şekilde kontrol edilir. Her saat başı az miktarda yeni bitcoler akıyor ve bunu maksimum 21 milyona ulaşana kadar azalan bir oranda yapmaya devam edecek. Bu, bitcoin’i bir varlık olarak daha çekici kılar – teoride, talep arttıkça ve arz aynı kalırsa, değer artacaktır.

3 – Takma adlandırma

Geleneksel elektronik ödemelerin gönderenleri genellikle tanımlanırken (doğrulama amacıyla ve kara para aklama ve diğer yasalara uymak için), teoride bitcoin kullanıcıları yarı anonimli olarak çalışır. Merkezi bir “onaylayıcı” olmadığından, kullanıcıların başka bir kullanıcıya bitcoin gönderirken kendilerini tanımlamaları gerekmez. Bir işlem isteği gönderildiğinde, protokol gönderenin gerekli bitcoin ve onları gönderme yetkisine sahip olduğunu doğrulamak için önceki tüm işlemleri kontrol eder. Sistemin kimliğini bilmesi gerekmez.

Uygulamada, her kullanıcı cüzdanının adresi ile tanımlanır. İşlemler, bir şekilde, bu şekilde izlenebilir. Ayrıca, kolluk kuvvetleri , gerektiğinde kullanıcıları belirlemek için yöntemler geliştirmiştir .

Ayrıca, çoğu borsa yasa ile müşterileri üzerinde bitcoin satın alma veya satmalarına izin verilmeden önce kimlik kontrolleri gerçekleştirme zorunluluğu getirerek, bitcoin kullanımının izlenebileceği başka bir yolu kolaylaştırır. Ağ şeffaf olduğundan, belirli bir işlemin ilerlemesi herkes tarafından görülebilir.

Bu, bitcoin’i suçlular, teröristler veya kara para aklayanlar için ideal bir para birimi yapmaz.

4 – Ölçülebilirlik

Elektronik fiat işlemlerinin aksine Bitcoin işlemleri ters çevrilemez. Bunun nedeni, “tamam, parayı iade etmek” diyebilecek merkezi bir “hakem” olmadığıdır. Eğer ağda bir işlem kaydedilmişse ve bir saatten uzun bir süre geçerse, değişiklik yapılamaz.  Bu biraz rahatsız edici olsa da, bitcoin ağındaki hiçbir işlemin değiştirilemeyeceği anlamına gelir.

5 – Bölünebilirlik

Bir bitcoinin en küçük birimine satoshi denir. Yüz milyonda bir bitcoin (0.00000001) – bugünün fiyatlarında, yaklaşık yüzde yüz. Bu, geleneksel elektronik paranın yapamayacağı mikro dönüşümleri düşünülebilir şekilde sağlayabilir.

1 bitcoin kaç lira

coinmarketcap.com verilerine göre 1 bitcoin 3.649 dolara ve türk sitelerinde ise 1 bitcoin 19.556 TL satılıyor.

Yorum Yap