BIOS ve UEFI Nedir? Aralarındaki Fark Nelerdir?

Bilgisayara USB sürücüsünden önyükleme yapmak gerektiğinde veya sistem ayarlarını değiştirmek gerektiğinde, kullanıcıların önyükleme ayarlarını değiştirmek için BIOS’a gitmesi gerekmektedir. Bir Mac kullanıcısı, BIOS’un ne olduğunu bilemeyebilir, çünkü başlangıçta BIOS yoktur ve Mac, UEFI’yi kullanır. Peki, bıos ve uefı nedir? aralarındaki fark nelerdir? hangisinin daha iyi olduğu konusunda içeriği burada bulabilirsiniz.

Bios ve Uefi Ne İçin Kullanılır?

BIOS ve UEFI, işletim sistemi ile bilgisayar yazılımı arasında tercüman olarak çalışan bilgisayarlar için iki ürün yazılımı arabirimidir. Bu arabirimlerin her ikisi de, bilgisayarın başlangıcında donanım bileşenlerini başlatmak ve sabit sürücüde depolanan işletim sistemini başlatmak için kullanılır. BIOS, başlatılacak veya yürütülecek kodun bir sonraki aygıt adresi olan sabit sürücünün ilk sektörünü okuyarak çalışır. BIOS, işletim sistemini başlatmak için başlatılması gereken önyükleme aygıtını da seçer. UEFI aynı görevi biraz farklı yapar. Başlatma hakkındaki tüm bilgileri, bellenim yerine .efi dosyasında depolar. Bu dosya EFI Sistem Bölümü (ESP) adı verilen özel bir bölüm içindeki sabit sürücüde saklanır. ESP bölümü ayrıca, bilgisayarda yüklü olan İşletim Sistemi için önyükleyici programlarını da içerecektir.BIOS ve UEFI Nedir? Aralarındaki Fark Nelerdir?

Temel Amaçları Nelerdir?

UEFI’nin gelecekte BIOS’u tamamen değiştirmesi ve BIOS üzerinden uygulanamayacak birçok yeni özellik ve geliştirme getirmesi amaçlanmıştır. BIOS, sabit sürücü verileri hakkındaki bilgileri kaydetmek için Ana Önyükleme Kaydı’nı (MBR) kullanırken, UEFI GUID bölüm tablosunu (GPT) kullanır. İkisi arasındaki en büyük fark, MBR’nin toplam fiziksel partitonsı sadece 4 ile sınırlayan tablosunda 32-bit girişler kullanmasıdır. Her bölüm, en fazla 2 TB boyutunda olabilirken, GPT ise 64-bit girişlerini kullanır. Sabit sürücünün boyut olanakları için desteği önemli ölçüde genişletir.

UEFI’nın BIOS’a Göre Avantajları

UEFI platformdan bağımsız olduğundan, bilgisayarın önyükleme süresini ve hızını artırabilir. Bu, özellikle bilgisayarınıza takılı büyük sabit sürücüleriniz olduğunda geçerlidir. Bu geliştirme UEFI’nin çalışmak üzere nasıl yapılandırıldığına bağlıdır. UEFI, donanım aygıtlarını başlatırken daha iyi performans gösterebilir. UEFI’nın BIOS’a göre başka avantajları da var, ancak çok yaygın değil ve her bilgisayar veya cihaz tarafından desteklenmiyor. Dahili önyükleme yöneticisi, ayrı önyükleyici yüklerine gerek kalmaması anlamına gelir. UEFI’nin en büyük yararı, BIOS ile birlikte çalışabilmesidir. BIOS’un üstüne oturabilir ve bağımsız olarak çalışabilir. BIOS, büyük depolama veya güvenlik gerektirmeyen cihazlarda kullanılabilir.

Yorum Yap