Seo, arama motoru optimizasyonu anlamını taşımaktadır. Google üzerinde sitenizin üst sıralarda yer alabilmesi için bazı optimizasyon ayarlamaları yapmak gerekir. Bu ayarları yaparken hem site içi hem de site dışı olarak çalışmalar yapılır. Google sitenizi indekse alırken belirli algoritmalar ile birlikte tarama yapar. Google botları bu matematiksel işlemlerle sitenizin içeriğinin kendi algoritmasına uygun olup olmadığını belirler. Eğer seo çalışmaları doğru yapıldıysa siteniz daha hızlı indeks alır, ancak istenilen seo ayarlamaları sitenizde yapılmadıysa Google sizi alt sayfalara atacaktır. Bu Konuya sıfırdan başlayan bir kişi için seo nedir diye sorarken öncelikle seo ayarlarının nasıl olduğunu anlaması gerekir.
Seo Nasıl Yapılır?
Seo yapılırken bazı kriterlere uymak gerekmektedir. Bu kriterleri iki başlık halinde incelenebilir:
1- Google için Seo
Google’ın sitenizi sorunsuz bir şekilde tarayabilmesi seo için çok önemlidir. Bunun için sitenizi oluştururken WordPress gibi bir altyapı kullanmanız gerekir. Sitenizin açılış hızının düşük olması demek Google botlarının sitenizi daha yavaş taraması ve önceliği daha hızlı açılan sitelere vermesi demektir. Robots.txt ile Google’ı istemeden de olsa engelleyebilirsiniz, buna dikkat edilmesi gerekir. Sitemap (site haritası) oluşturarak, webmaster tools ile Google’a sitenizi tanıtmanız seo için bir diğer koşuldur. Ayrıca sitenizin mobil kullanışlılığı iyi olmalıdır.
2- Site İçi ve Site Dışı Seo Ayarları
Site içinde yapılacak seo ayarları ile Google’da üst sıralarda gözükmek için bir adım daha atılmış olacaktır. Öncelikle sitenizde yayınladığınız içeriklerin özgün içerikler olması gerekir. Başka web sitelerinden aldığınız kopya yazılar sitenize seo açısından büyük zarar verir. Bu yüzden seo ayarlarının ilk kuralı özgün içerik üretmektir. İçeriklerinizde bir de anahtar kelimeler bulunur.
Sizin seçeceğiniz anahtar kelime ile Google’daki bu anahtar kelimeyi kullanmış olan diğer sitelerle rekabet haline girersiniz. Anahtar kelimenizi cümle içinde kalın ve italik biçimde işaretleyebilirsiniz. Örneğin 300 kelimelik bir içerik üretiyorsanız anahtar kelimenizi iki veya üç kere farklı paragraflarda kullanmanız yeterli olacaktır. Anahtar kelimelerin gereğinden fazla içerik içerisinde belirtilmesi durumunda Google tarafından ceza alabilirsiniz.
Anahtar kelimenizi H1, H2 alt başlıklarında kullanabilirsiniz. Özellikle içeriğinizde H1 ve H2 başlığı olması, Google botlarının dikkat ettiği özelliklerden biridir.
Anahtar kelimenizi seçmekte zorlanıyorsanız, Keyword Planner size seçiminiz için rekabet eksenli olarak vereceği sonuçlarla yardımcı olacaktır.
Başlıklar ve meta açıklamaları da seo için olmazsa olmazdır. Seo yardımcı programlarıyla, içeriğinizin Google üzerinde hangi başlıkla ve hangi açıklama ile görünmesini istediğinize karar verebilirsiniz. Anahtar kelimenin başlıkta ve meta açıklamalarında geçmesi önemlidir.
Sitenizi seo için uyumlu hale getirirken, seo teknikleri kullanımında sadece Google odaklı düşünmemek gerekir. Sitenizi botlar indeksler fakat ziyaretçilerin yoğunluğu organik hale getirir.
Site dışı seo ayarlarında, sitenize backlink alabilirsiniz. Backlink ile sitenizin Google’da yükselmesini sağlayabilirsiniz. Fakat doğal olmayan backlink alımında siteniz zarar görebilir. Sitenizin alacağı hit belirli oranda çoğalmalıdır.
Seo Neden Gereklidir?
İnternet sitenizden gelir elde etmek gibi bir amacınız varsa mutlaka seo ayarlarına uymanız gerekir. Google tarafından istenilen ölçülerde oluşturulmayan içerikler sitenizin tanınmasını ve büyümesini engelleyecektir.
Adwords üzerinden sitenizin reklamını yapabilirsiniz. Ancak maliyeti yüksek bir girişim olacaktır. Aynı şekilde Facebook üzerinden reklam vermeniz de sitenize gelecek olan hitleri arttıracaktır. Bu tür reklam faaliyetlerini az da olsa yapmanız gerekir, eğer seo ayarlarınız kuvvetliyse organik olarak büyüyebilir ve fazla reklam gideri harcamalarından kurtulmuş olursunuz. CDN hizmetinizi sitenizin hızlı açılmasını sağlar google tarafından sevilir, CDN neden kullanmalısınız adlı başlıklı yazımızı okumanızı tavsiye ederim.
Seo Yardımcı Programları
WordPress kullanıyorsanız, seo ayarlarınız için seo analiz eklentileri piyasada ücretli ve ücretsiz olarak mevcuttur. Bu eklentiler sizin eksik bıraktığınız seo ayarları için sizi uyarır ve yapmanız gerekenleri size bildirir. Birçok kullanıcı bu eklentileri kullanmaktadır.
Milletce seo çalışmasını anlık veya kısa süreli bir çalışma olarak görüyoruz. Bilmiyoruz ki biraz zamana bıraksak biraz üzerinden zaman geçip otursa daha iyi şeyler olacağını
Tüm webmasterların işine yarayacak bilgiler verilmiş çok teşekkür ediyorum bu bilgiler için