Günümüzde son dakika gelişmelerini, haberleri, güncel olayları ve birçok yeniliği öğrenmemize zemin hazırlayan sosyal medyanın biraz daha bilinçaltına değinelim. Öncelikle, kendimize bir dizi soru yöneltelim. Sosyal medya nedir? Kişiden kişiye amaçlar doğrultusunda farklılık gösteren sosyal medya, gerçekte insanların eğlenmeleri ya da bilgi edinebildikleri bir platformdur.
Sosyal medya, artık hayatımızın merkez noktasına yerleşmiştir. Gazete okumak, karikatür dergisi okumak gibi bizi ilgilendiren aktivitelerden uzaklaşıp, sosyal medya altında toplanan başlıkları inceler olduk. Sosyal medya insanlar üzerinde bir bağımlılık yaratır mı? Daha doğrusu sosyal medya bağımlılığı nedir? Eğer sabah uyandığınız anda, elinize bir telefon alıp sosyal hesabınıza giriş yapıyorsanız, kendinizi sosyal medyalarda sürekli aktif olarak gösterme çabasına bürünüyorsanız, gün içerisinde eliniz sürekli olarak istemsiz bir şekilde telefonunuza gidiyorsa ve sosyal hesaplarınızdaki gelişmeleri takip etmediğiniz zaman huzursuz oluyorsanız, sizi artık bir sosyal medya bağımlısı olarak adlandırabiliriz.
Günümüzün gelişen teknolojisi insanlara olumlu katkı yaptığı kadar aynı zamanda olumsuz özellikler de yüklemektedir. Bilgi paylaşımı artık çok kolaylaşmış durumda ve insanlar kilometrelerce uzaklıktaki bir olayı anında sosyal medyada paylaşarak tüm dünyaya duyurabilmektedir. Teknolojinin getirmiş olduğu bu kolaylık, insanları miskinleştirmekte ve hızlı düşünebilme kabiliyetlerini azaltmaktadır. Böyle bir durumda, insanlar gereğinden fazla asosyalleşmiştir.
Sosyal medyanın getirdiği bu olumsuzlukları teknoloji ile bağdaştırmak tabi ki de yanlış olacaktır. Kişiler, kendi iradeleri ile sosyal medyayla aralarına bir sınır koyabilir. Suçu teknolojide değil de, kendimizde aramalıyız. Kendinize, sosyal medya bağımlısı mıyım? Diye hiç soru sordunuz mu? Cevabını merak ediyorsanız, gün içerisinde sosyal medyada geçirdiğiniz vakitleri göz önünüze getirmeniz yeterli olacaktır.
Sosyal medya, amaçlar doğrultusunda kullanıldığı zaman vakit ve nakit olarak katkı sağlayabilir. Ancak gereğinden fazla geçirilen vakit, hem fiziksel hem de bedensel olarak bize olumsuz etki edecektir. Bu nedenle kendimizi kontrol atında tutmalıyız. 7’den 70’e sosyal medyanın hayatımıza dâhil olduğunu göz önünde bulundursak, bağımlılığı yenmemiz zor gözükebilir. Ancak kendimizi gerçek sosyal hayatın içine daha fazla aktif edebilirsek, sosyal medyanın olumsuzluklarından sıyrılabilmemiz adına önemli bir adım atmış olacağız.
Özellikle de eliniz de cep telefonları ile sürekli olarak sosyal medya siteleri içerisin de boş boş bakınıyorsanız elbette ki bu sizin bağımlı olduğunuzun da bir sürecidir ve bu yüzden de biraz daha uzaklaşmak adına akıllı telefon kullanımı ya da internet kullanımını yok etmeniz sizler için daha uygun olacaktır. Elbette ki internette günümüz de zorunlu hale gelen ve kullanılması gereken bir ihtiyaçtır fakat uygulamalardan bir süre sosyal medyayı kaldırmanız sizleri daha çok mutlu edecektir. o halde neden bu mutluluğu elde etmeyesiniz ki, şimdi telefonunuza girin ve uygulamaları kaldır alanından tüm sosyal medyaları kaldırarak hayatınız da yepyeni bir başlangıcı oluşturabilirsiniz.
Yorum Yap