Nefes Egzersizleri

Nefes, zihnimiz ve bedenimiz arasındaki bağlantıyı sağlayan en önemli köprü. Yaşamımızın en temel kaynağı… Bu nedenle doğru nefes almak hepimiz için hayati bir önem taşıyor. İşte bu eğitimimizde sizlere nefesin öneminden ve doğru nefes alma tekniklerinden söz edeceğiz. Yararlı olması dileğiyle.

Nefesin en önemli işlevi; oksijen ve karbondioksit değişimini sağlamasıdır. Bedenimizin hareket edebilmesi, doğru düşünebilmemiz, organlarımızın yani tüm sistemimizin çalıştırılarak yaşamımızın devamlılığının sağlanması, oksijenin yediğimiz yiyecekleri yakması ile sağlanır.

Sağlıklı Enerji

Yediklerimiz oksijen ile şekere, yani vücudun gereksinim duyduğu enerjiye dönüşür. Doğru alınan nefeslerle yeterli düzeyde oksijenin ciğerlere alınması ve karbondioksitin uzun bir sürede dışarı çıkarılması ile sağlıklı enerjiyi de sağlamış oluruz. Yeterli oksijenin alınmaması yiyeceklerin yanmasını sağlayamadığı için enerji seviyesi de yetersiz kalacaktır. Bu durum da yiyeceklerin yakılmamasına ve depolanmasına neden olur. Dolayısıyla kilo alma ve yağlanma ortaya çıkar. Doğru nefes gereksiz kilo alımını önler. Beyninizin diğer tüm organlara göre çok daha fazla oksijene ihtiyacı vardır. Yeterli seviyede oksijen alamayan beyinde; zihinsel bulanıklıklar, negatif düşünceler ve depresyon görülebilir. Yetersiz alınan oksijenin etkileri sadece bununla da sınırlı değildir. İşitme ve görme bozuklukları da baş göstermeye başlayabilir.

Doğru Nefes

Doğru nefes alınmaması durumunda yorgunluk, sinirlilik ve verimsizlik ortaya çıkar. Doğru nefes sinir sistemine iyi gelir. Uykuyu düzene sokar. Yeterince nefes alınmadan gerçekleşen uyuma sonrası güne kötü başlanır ve bu durum bu şekilde devam eder gider. Duygular ve düşünceler güçlenir, engellere karşı savunma farkındalığı gelişir. En önemlisi de alınan her doğru nefesle, hem bedensel hem de ruhsal sağlığınızı kazanırsınız. Bu durum da size derin bir huzur, sevgi ve dengeli bir yaşam sağlar.

Timüs Bezi

Doğru bir nefes ile diyafram, yukarı doğru çıkar ve bu yolculuk timüs bezini de etkiler. Timüs bezi, tiroit bezinin altında, göğüs boşluğunda ve soluk borusunun önünde bulunur. Bu bez, kişinin bağışıklık sisteminin merkezidir. Bütün bağışıklık sistemi buradan yönetilir. Bu bez ne kadar çok titreşirse kişi o kadar sağlıklı olur. Bağışıklık sisteminin de sağlam olması ile kişi geç yaşlanır ve her daim genç kalmanın keyfini yaşar. Timüs uyarıldığında salgıladığı hormonlar kişide haz ve mutluluk duygusu yaratır. Çünkü Timüs aktive olduğunda beden kimyası da değişime uğrar. Bu değişiklik sinir sistemini sakinleştirir ve beyin fonksiyonlarını hızlandırır. Bu da kişide bir rahatlama duygusu yaratır.

Doğru Nefesin Etkisi

Ayrıca doğru nefes size iyi bir konuşma gücü de kazandırır. Böylece siz de iyi bir konuşma sayesinde zorlu müşterilerinizi ikna edebilir, çalışma hayatınızda başarı merdivenlerini hızlıca tırmanabilirsiniz. Bunun yanı sıra burun tıkanıklığı yaşayan kişilerin, nefes terapisiyle iyileştikleri de bilinmektedir.

Tanımlayan Unsurlar

Şimdi de doğru nefesi tanımlayan unsurları görelim. Bu unsurlar; Nefes alırken diyaframı kullanıyor olmak, dakikada en az 8 kez nefes alıyor olmak, nefesimizde hiç bir ses duyulmuyor olması, sadece burundan nefes alıp vermek, ciğerleri dakikada 4 – 6 litre hava ile doldurmak ve nefes alıp verirken tüm ciğer kapasitesini kullanmaktır.

Bize Ne Kazandırır?

Peki, nefes teknikleri bize ne kazandırır? Nefes teknikleri; doğru nefes için diyaframı kullanmak, irade kazanımı, ego kontrolü, farkındalık, sağlık, yaşamı kolaylaştırıcı teknikler, bilinçaltını çözmek ve temizlemek gibi pek çok şey kazandırır.

Diyafram Nefes Uygulaması

O halde şimdi öncelikle birlikte diyafram nefes uygulamasını yapalım. Lütfen adımları dikkatlice takip edin. Şimdi sırtüstü yatın. Dizlerinizi yukarı gelecek şekilde bükün. Omurganız dümdüz olsun. Ayaklarınızı tamamen yere uzattığınızda bel bölgesinde boşluk kalmıyorsa ayaklar uzatılabilir. Bu nefes, oturarak veya ayakta da uygulanabilir. Ancak yatarak daha kolay öğrenilir. Bir eliniz karnınızda, diğer eliniz göğsünüzün üzerinde olsun. Burnunuzdan yavaş bir soluk almaya çalışın. Gözlemleyin, karnınızın üzerindeki elinizin yükselmesi doğru nefes aldığınızı gösterir. Nefes alırken karnınız yukarı doğru yükselsin ve nefes verirken karnınız içeri girsin.

Yoga

Diyafram nefesi dışında bir de Yoga’ da tam nefes dediğimiz, karın yani diyafram, kaburga ve göğüs nefesini birleştirilmesiyle alınan nefes tekniği de vardır. Bu teknikte ise; önce derin bir nefes vererek içinizde kalan tüm nefesinizi boşaltın. Karnınızdan yavaş ve derin nefes almaya başlayın. Karnınızın yükseldiğini görün. Nefesiniz yukarıya, kaburgalarınıza kadar çıksın. Göğüs ve köprücük kemiklerine nefesiniz ulaşsın, ancak bu esnada karnınız içeri giremez. Nefes verirken önce karnınız, sonra kaburga, orta göğsünüz ve en son üst göğsünüzdeki nefes boşaltılır. Her zaman nefes vererek önce akciğerler boşaltılır. Bitirirken de nefes alarak bitirilir. 4 tur yaparak başlayın yavaş yavaş sayıyı 20 tura kadar artırın. Başlangıçta baş dönmesi olabilir. Özellikle çok sigara içenlerin oksijene alışmaları biraz zaman alıyor. Ancak bu teknikler ile hayatınızdaki birçok olumsuzlukları yok edeceksiniz.

Örnek Nefes Egzersizi

Şimdi de kolayca yapabileceğiniz bir nefes egzersizini sizlere hemen aktaralım. Öncelikle oturduğunuz yerde, koltuğunuzdan öne gelin ve dik oturun. Burundan derin bir nefes çekin, 4’e kadar yavaşça sayın, nefes alırken diyaframınızla birlikte tüm bel çevrenizi şişirin. Sonra da 8′ kadar sayarak yavaşça nefesi ağzınızdan bırakın. Bunu 10 kez tekrarlayın, günde bir kez yapabilmeniz bile yaşamınızda çok büyük bir fark yaratacaktır.

Her türlü duygu ve düşüncenizi konun altına yazabilirsiniz. 🙂

Yorum Yap