Motivasyon Mektubu Nasıl Yazılır?

Bir yere iş teklifinde bulunyorsanız, ev kiralayacaksanız veya Erasmus gidecekseniz sizde kesin motivasyon mektubu yazmanızı isterler, bugün sizler motivasyon mektubu nasıl yazılır? Motivasyon mektubu yazarken nelere dikkat etmeniz gerekir kısaca anlatacağım.

Bir yere iş teklifinde bulunyorsanız, ev kiralayacaksanız veya Erasmus gidecekseniz sizde kesin motivasyon mektubu yazmanızı isterler, bugün sizler motivasyon mektubu nasıl yazılır? Motivasyon mektubu yazarken nelere dikkat etmeniz gerekir kısaca anlatacağım.

Motivasyon Mektubu Yazarken Yapılması Gerekenler

1- Şirketin iş için neden sizi seçmesi gerektiğini açıkça belirtin.Net olun, ikna ederken kibirli olmayın.
2- Eğer sorumlu kişinin adını biliyorsanız mektubunuza o isimle başlayın. Bu kişi mektubunuza kişisel bir yaklaşım gösterecek ki bu her zaman olumlu olur.
3- Önce olumlu noktalarınızla başlayın zaten konuşma sırasında zayıf noktalarınızı soracaklardır, bu yüzden mektubunuzda bunları belirtmeyin.
4- Mektubunuzu olumlu ve geleceğe yönelik bir biçimde ifade ediniz. Örneğin: “Bu alanda hiç bir tecrübem yok” yerine “Yeni işimi öğrenmek ve kendimi adapte etmek için hevesliyim” gibi.
5-Açıklamanızı olaylar ve tecrübelerle zenginleştirin. Örneğin kişisel hayatınızdaki deneyimlerinizi kullanın. “Bölgesel izcilik takımında üç yıllık tecrübem var.”
6- Şirketinizle ilgili bilgi toplayın. Bu şekilde ilginizi göstermiş; mektubunuzu şirketin ihtiyaçları ve amaçları doğrultusunda daha iyi hazırlamış olursunuz.
7- Motivasyon mektubunuza sadece en ilgili olay ve tecrübelerinizi yazın. Bir birey olarak ta kendinizle ilgili bilgiler vermeyi unutmayın.
8- Profesyonel hayatınız ve eğitim seviyenizde en son nereye ulaştığınızı ve kariyer geçmişinizi belirtin (eski işiniz-kademeniz gibi).
9- Kendinizi hangi yönden aynı eğitim ve diplomaya sahip diğer bireylerden ayırdığınızdan bahsedin.

Motivasyon Mektubu Yazarken Yapılmaması Gerekenler

1- “Ortalama yeterli değildir”: Motivasyon mektubunuz diğerlerinden farklı olmalı. Yani motivasyon mektubunuzu başkalarından kopyalamayın, mektubunuzun başvurduğunuz şirket ve işle uyumlu olduğundan emin olun. Motivasyon mektubu kişisel bir mektuptur bu yüzden kendi stilinizi kullanın ve kim olduğunuzu gösterin.
2- “Konuya sadık kalın”: Şirketler neden onlarla çalışmak istediğinizi bilmek isteyecekler o yüzden karmaşık bir dil ya da uzun şiirsel ifadeler kullanmayın. Olabildiğiniz kadar gerçekçi olun.
3- “CV’nizin ve motivasyon mektubunuzun birbirinin taklidi olmasına izin vermeyin”: Motivasyon mektubunuz ilgili bölümleri vurguladığınız CV’nizin tamamlayıcısı olmalıdır. CV’nizdeki tüm bilgileri motivasyon mektubunuzda listelemeyiniz.
4- “Abartmayın”: CVniz içerisinde bahsetmediğiniz şeyleri burada belirtmeyin.
5-Mektubunuzu e-posta olarak yollamak durumunda ciddi bir e-posta adresiniz olduğundan emin olun ya da şu anda bir firmada çalışıyorsanız o firmanın kurumsal epostasını kullanmayın.

Mektubu göndermeden önce kontrol edilecekler:

1- Başvurmak istediğim görevi açıkça belirttim mi?

2- Bu iş yeterince motive oldum mu? Bu işi istediğimden emin miyim?

3- Neden bu işe/pozisyana uygun olduğumu belirttim mi?

4- CVim ya da diğer tecrübelerimden verdiğim örneklerle yeterince somut ve açık mıyım?

5- Kim olduğumla ilgili bir izlenim verdim mi?

6- Motivasyon mektubumdaki hataları kontrol ettim mi?

7- CV’min güncel ve işle ilgili olduğunu kontrol ettim mi?

Bir Motivasyon Mektubu Nasıl Yazılır?

Acele etmeyin ve erken başlayın. Motivasyon mektubu; başvurunuzdaki en önemli belgedir. Sakın bir günde yazmayı denemeyin. Motivasyon mektubunuza CV’nizi tekrar ederek başlamayın.

Motivasyon mektupları aşağıdaki soruları cevaplamalıdır:

1- Profesyonel hedefiniz nedir? Gelecekte hangi sektörde çalışmayı istersiniz?

2- Elde edeceğiniz bilgiyle kendi ülkenizdeki sosyal, politik ya da teknik gelişimlere hangi yollardan katkıda bulunmayı hedefliyorsunuz? (Kitap ve gazetelerden edindiğiniz bilgilerin yanı sıra kişisel ve profesyonel deneyimlerinizden de bahsedebilirsiniz. Bazı rakamlar ve figürler bir hayli hoş karşılanır)

3- Seçtiğiniz işe/yüksek lisansa/programa neden başvurdunuz? İşte/programda sunulanlardan hangileri özellikle profesyonel hedefleriniz için yararlıdır?(Program ya da iş hakkında iyi bilgilendirilmiş olduğunuzdan emin olun)

4- Neden bu program ya da iş için doğru kişi olduğunuzu düşünüyorsunuz?

5- Önceki eğitiminizden kazandığınız hangi bilgi ve beceriler faydalı olacaktır?

6- Konuyla ilgili profesyonel tecrübeniz var mı?

7- Herhangi bir organizasyonun üyesi olarak konuyla ilgili tecrübeniz oldu mu?(Öğrenci işbirliği, sivil toplum kuruluşu, politik partiler, gönüllü olarak yapılan hizmetler…) Eğer öyleyse üyeliğinizi/sosyal katılımlarınızı gösterin.

8- Kendi kişiliğinizi nasıl değerlendiriyorsunuz? Sizce iyi bir lider misiniz? Farklılık yaratabilecek biri misiniz?

9- Neden böyle düşünüyorsunuz? (İyi olduğunuz yönlerinizi vurgulayınız, ama gerçekçi olun

Yüksek Lisans için: Neden Almanya’da okumak istiyorsunuz?

1- Alman üniversite sistemi ve Almanya’da okumanın ölçütleri hakkında neler biliyorsunuz? (www.study-in.de sitesini ziyaret edin ve daha fazla bilgi edinin)

2- Kendi üniversitenizde okumaktan farklı olmasını bekliyor musunuz?

3- Eğer öyleyse hangi koşullarda? (Alman üniversitesinde okuyanlarla konuşun ve daha fazla bilgi toplayın.)

4- Almanya’da kendi ülkeniz için model alabileceğiniz bir şey var mı? (toplumsal, politik, ekonomik) Alman organizasyonlarıyla ilgili okuma metinleri edinmeye çalışın tatsachen-ueber-deutschland.de ziyaret ediniz (bağlantıları-sekmeleri kullanın) ya da Almanya Elçiliği’nin web sitesini ziyaret ediniz ve Almanya’da yaşamış insanlarla ya da Almanlarla iletişime girmeye çalışın.

5- Almanya’da geliştirilen teknolojilerden ülkenizde uygulamak istediğiniz var mı? Tam olarak hangisi? Neden?

6- Ziyaret etmek istediğiniz ya da daha fazla bilgi almak istediğiniz Alman organizasyonları, kurumlar ya da kampanyalar var mı? Neden?

Motivasyon mektubunuzun iyi düzenlenmiş olduğundan emin olun. Önce yukarıdaki tüm soruları derinlemesine düşünün, notlar alın, daha fazla okuyun, arkadaşlarınızla tartışın. Bir taslak yazın daha sonra da metninizi yazın. Metninizde taslak ya da sorulara yer vermeyin.

Uygun bir yazı stili kullanın

1- Tüm klişe, süslü kalıplardan ve yağcılıktan kaçının.

2- Konularınızı gerçekçi ve düşünceli bir açıdan ele alın. Kendi fikirleriniz için savaşmayın.

Metninizin provasını yapın, tüm gereksiz ve önemsiz bölümleri silin. Sonuç olarak motivasyon mektubunuz iki ya da üç sayfadan fazlasını içermemeli. Yazın kurallarına ve imlaya dikkat edin. Motivasyon mektubunuzun ön görüşmelerde sizinle birlikte tartışılacağını aklınızda bulundurun

4 Yorum

  • Akademik yazışma dersim var dersin özeti gibi yapmışsınız. Bu siteyide bir arkadaş önerdi, bilgisayar mühendisliği derslerin notları var diye saol davut hocam.

  • yeni başlayacak öğrenciler çok faydalanacak diye düşünüyorum. Oldukça iyi ve açıklayıcı olmuş teşekkürler. Motivasyon mektubu örneklerine baktığımda sizi buldum..

Yorum Yap