10 Parmak Klavye Kullanımı

Bu makalenin amacı bilgisayar kullanımında size hız kazandıracak olan 10 parmak klavye kullanımının önemi hakkında bilgilendirmektir.

Çağımızın en önemli araçlarından biri olan bilgisayarları günlük hayatımızda sıklıkla kullanıyoruz. Fatura ödemek, alışveriş yapmak, aklımızdan geçenleri insanlarla paylaşmak veya dünyadaki gelişmeleri takip etmek bunlardan sadece birkaçı.

Bilgisayarları İş Yerinde Kullanımı

Özel hayatımızın yanı sıra iş hayatımızda da bilgisayarın yeri göz ardı edilemez. İş yerinde bir müşterimizin bilgilerini kontrol etmek, bir arkadaşımıza e-posta göndermek veya o haftanın bütçe raporunu hazırlamak için elimiz sürekli klavyenin üzerinde geziniyor. Yalnızca yazı yazmak için bilgisayar başında geçirdiğiniz süreyi bir düşünün. Peki daha hızlı yazabilseydiniz iyi olmaz mıydı?

Bu noktada elimizde önemli bir fırsat var. Madem bilgisayarlar hayatımızda bu kadar büyük bir yere sahip, neden onları daha verimli kullanmayalım? 10 parmak klavye kullanımını öğrenerek yazı yazma hızınızı en az iki kat arttırmak sizin elinizde.

10 Parmak Klavyenin Özellikleri

10 parmak klavye kullanımı, daha hızlı ve daha kolay yazı yazmanıza yardımcı olan bir tekniktir. Temel amaç aynı parmaklarla sürekli aynı harflere basmak, böylece harflerin yerlerini kolayca ezberlemek ve klavyeye bakmadan yazabilmektir. Böylece yazarken, elleriniz klavyeyi kapatsa bile harfleri aramak için üzerine eğilmek zorunda kalmazsınız.

10 parmak klavye kullanımını öğrenmedeki en önemli kurallar klavyeye bakmamak, sürekli aynı harfe aynı parmakla basmak ve parmaklarınızı klavyeye doğru yerleştirmektir.

Örneğin “As” kelimesini normal bir bilgisayar kullanıcısı 1 saniyede yazarken, 10 parmak klavye kullanabilen bir kişi, saniyenin 10’da biri hızında yazabilir. Bir satırlık bir yazıda bu çok da önemli bir zaman kazancı sağlamayabilir, ancak sayfalarca rapor yazdığınızı düşünecek olursanız, kazanç oldukça büyüktür.

Pek çok kişi Q klavyeyi modern klavye standardı sanmaktadır. Ancak bilim çevrelerinin kabul ettiği gibi Q Klavye tasarımı tam bir mühendislik hatasıdır.

Q Klavyenin Tarihçesi

q klavyenin mucidiChristopher Latham Sholes, 1867’de icat ettiği yazı makinesinin mekanik harf kollarından herhangi ikisinin aynı anda kağıda doğru havalandığında sıkışmaya neden olduklarını fark eder. Bunun üzerine Sholes bu problemi çözmek üzere, kullanıcının yazım hızını yavaşlatmak için harflerin yerlerini alabildiğine karıştırarak en çok kullanılan harfleri, elin en zor ulaşabileceği yerlere yerleştirmeyi uygun görür ve Q klavye adını verdiğimiz harf dizilimi ortaya çıkar.

F Klavyenin Tarihçesi

f klavyenin mucidiF klavyenin babası İhsan Yener 1946’dan itibaren Türk dilinin özelliklerine uygun, standart bir klavye geliştirilmesi için resmi makamlara başvurur. Yener, ‘Bilimsel bir klavye yapın, sizin yaptığınızı kabul edelim‘ cevabını alır. Bunun üzerine yabancı uzmanların da bulunduğu bir komisyon kurulur. Türkçe dilinde kullanılmakta olan tüm kelimelerin istatistiği TDK’nin kılavuzundan yararlanarak çıkarılır. Ardından 29.934 kelimede hangi harften kaçar adet bulunduğu belirlendikten sonra, parmakların fiziksel güçleri ve hareket özellikleri de dikkate alınarak harfler klavyeye yerleştirilir. Yaklaşık 30.000 Türkçe sözcüğün ölçü alındığı bir değerlendirmede a harfi 26.323, e harfi 16.308, k harfi 13.542, i harfi 13.384, m harfi 11.263, l harfi 10.496, t harfi 9.669, r harfi tam 8.698 kez geçmekteydi. Bunlar Türkçede en çok kullanılan harflerdi. Bu veriler göz önünde bulundurularak söz konusu harfler, ellerin kullanım yüzdesi hesaplanarak klavyede sol el yaklaşık % 49, sağ el de % 51 oranında kullanılacak şekilde yerleştirildi. Bu nedenle Türkçe’nin fonetik özelliğine uygunluk açısından sesli harfler sol elde toplanmaktadır. 20 Ekim 1955’te Türkçe klavye standardı belirlendi. Gümrük kanunlarına “Bundan sonraki ithalat standart Türk klavyesine uygun olacak” diye bir madde eklendi. 1974 yılında, Türk Standartları Enstitüsü tarafından da F klavye zorunlu standart olarak kabul edildi.

10 Parmak Klavyenin Avantajları

Şimdi birlikte, 10 parmak klavye kullanımının avantajlarını görelim. En önemli avantajınız zamandan elde edeceğiniz kazançtır. Yoğun yazı yazması gereken biriyseniz -ki artık hepimiz öyleyiz- 10 parmak yazı yazmak size müthiş bir avantaj sağlayacaktır. 2000 kelimelik bir raporu normal klavye kullanan bir kişi 2 saatte yazarken sizin için bu 30 dakika anlamına gelir. Kalan bu 1.5 saatte başka işlerinize yoğunlaşabilirsiniz. Böylece yöneticiniz “Rapor hazır mı?” diye sormadan siz gerekeni yapmış olursunuz. Zamanın bu kadar önem kazandığı bir tempoda klavyeyi daha etkin kullanarak işlemlerinizi daha kısa sürede yapabilirsiniz. İkinci ve önemli avantajınız enerji tasarrufu. Sürekli klavyede tuş arayan bir el düşünün… Gün içinde yaptığınız şey tam da bu. Oysa 10 parmak klavye kullanımında eliniz ve kolunuz neredeyse hiç hareket etmez. 10 parmağınızla klavye kullandığınızda, enerjinizi daha az harcadığınız için daha az yorulursunuz. 10 parmak klavye kullanmanın bir diğer avantajı da sağlığınıza yaptığı olumlu katkıdır. Omuz ağrılarından şikayetçiyseniz bunun nedeni 10 parmak klavye kullanmamak olabilir. Elinizi klavye üzerinde devamlı hareket ettirdiğiniz için omzunuza sürekli yük biner. Bu yük zamanla kireçlenme gibi, hayatınız boyunca sizi üzecek kalıcı hastalıklara yol açabilir. Konsantrasyon da bu avantajlar arasında yer almaktadır. Çünkü 10 parmak klavye kullanan birisi yalnızca ekrana bakar. Bunun anlamı karşınızdaki kişi bir şeyler anlatırken, onu dikkatle dinleyebilmek ve not alabilmektir. Klavyeye bakma zorunluluğunuz ortadan kalkar. Toplantılarda, önünüzdeki dizüstü bilgisayarla konuşulan her şeyi not alırken, öte yandan karşınızdaki kişiye bakma ve onu dinleme olanağını da elde edersiniz. 10 parmak klavye kullanımının, kariyerinizde daha hızlı ilerleme avantajı sağlaması da önemli yararlardan bir diğeridir. Konsantrasyona da bağlı olarak iyi bir klavye kullanıcısı olmanız ve oldukça hızlı not alabilmeniz, toplantılarda farkınızın ortaya çıkmasını sağlar. İyi not alan, hızlı rapor hazırlayan biri olduğunuzda da aranan bir eleman olabilirsiniz. 10 parmak klavye kullanarak kelimeleri ve cümleleri daha az yanlış yaparak yazabilirsiniz. Klavye üzerinde ellerinizin sürekli hareket etmesi yanlış tuşa basma böylece de yanlış yazma riskinizi arttırır. Bunun yanı sıra yazdığınız yanlış harfi silip, doğrusunu yazmak aynı zamanda fazladan zaman kaybetmeniz anlamına gelir. 10 Parmak klavye kullanımının size sağladığı son avantajsa eşsiz klavye kontrolüdür. 10 parmak klavye kullanırken, elleriniz sabit olacağı için, her bir parmağınız kendisi için atanmış tuşlardan sorumlu olacaktır. Bunun anlamı, hangi noktada hangi tuşun olduğunu bilmeniz ve böylece klavyenizi eşsiz şekilde kontrol edebiliyor olmanızdır. Klavyesine tam anlamıyla hakim olan bir bilgisayar kullanıcısının, hakim olamayan birine göre çok daha avantajlı olacağı açıktır.

10 parmak klavye kullanan biri, psikolog Doğan Cüceloğlu’nun bir eğitimine katılır. Doğan Bey herkesten bir paragraflık yazılı metin ister ve bu yazılanları ertesi gün rapor olarak sınıfla paylaşacağını belirtir. 25 kişinin katıldığı bu eğitimde kabaca 4-5 sayfalık yazının Word dosyasına aktarılması gerekmektedir, bunun anlamı da Doğan Bey’in bütün gece bilgisayar başında olması gerekliliğidir. Kişi, Doğan Cüceloğlu’nun yanına gider ve “Doğan Bey isterseniz bilgisayarda beraber çalışalım, ben size bütün bu yazıları yarım saat içinde bilgisayara aktarırım” der. Doğan Cüceloğlu önce inanamaz, sonra 10 parmak klavye kullanabildiğini öğrenince “tamam” der. Akşam birlikte çalışmaya başlarlar. Cüceloğlu okur o yazar ve yarım saat içinde, normalde 3-4 saat sürecek bir iş tamamlanmış olur. Kahramanımız, kalan zamanda da Doğan Cüceloğlu’yla sohbet etme olanağı bulur. Eğer 10 parmak klavye kullanmasaydı, böyle bir şansı hiç olmayacaktı.

Zaman Tasarrufu

Peki, 10 parmakla F klavye kullanmayı öğrenmek, çok mu zaman alır? Kesinlikle HAYIR Yeterince kararlı davrananlar, F klavyeyi bir günde de öğrenir! Biraz daha ağırdan alanlar, iki günde, 10 parmakla F klavye kullanabilir hale gelir. “Ben günde en fazla bir saat çalışabilirim” diyenler en geç iki hafta içinde F klavye kullanıcısı olabilir. Hangi tuşlara hangi parmaklarla vurulacağını bir kez öğrendikten sonra, her tür yazma faaliyeti, F klavye kullanımını hızlandıran bir alıştırmaya dönüşür. Kısa bir süre içinde, “yazma fiili”, bir iş olmaktan çıkar.

Her türlü duygu ve düşüncenizi konun altına yazabilirsiniz. 🙂

3 Yorum

  • on parmak klavye kullanıyorum lakin parmak uçlarımda ciddi bir hassasiyet oluştu bu da benim canımı sıkıyor bu konuda da bir öneriniz var mı ?

  • en az 10 yıldır bilgisayar kullanırım ama 10 parmak yazmayı hala beceremem, bunun için ders görmek gerekiyor sanırım

  • Yazım esnasında bilgisayarda hız kazandıracak olan 10 parmak klavye kullanımı bence özel bir eğitim istiyor. 10 yıldır klavye kullanıcısıyım ama 2 parmak ile gidiyorum.

Yorum Yap