WordPress Türkçe Kurulum Nasıl Yapılabilir?

Wordpress, makale yazma ve düzenleme, blog yazıları oluşturma ve her türlü içeriği düzenleyip yayınlayabilme imkânı sunan bir içerik yönetim sistemidir.

WordPress, makale yazma ve düzenleme, blog yazıları oluşturma ve her türlü içeriği düzenleyip yayınlayabilme imkânı sunan bir içerik yönetim sistemidir. WordPress, ilk olarak blog altyapısı oluşturmak amacı ile çıksa da, bugün istenilen her türde içerik oluşturabilme imkânı sağlayan kişisel yayım platformu olmuş durumda. Program, orijinal dilinde kurulabileceği gibi Türkçe olarak da kurulabilir. Bu yazı, wordpress türkçe kurulum nasıl yapılabilir? sorusuna cevap verecek.

WordPress Türkçe Kurulumu

Kuruluma başlamadan önce kurulacak site için bir alan adı (domain) yani site için bir isim satın alınır. Sitenin ismi .com, .net, .org gibi domainler şeklinde alınabilir. Alan adı satın almak için de internetteki pek çok firmadan değişken ücretler ile yararlanılır. Alan isminin alınmasından sonra yapılması gereken şey sitenizin veritabanını depolayan yer olan ‘hosting’ yani ‘barındırma’ temin etmektir. Domain için olduğu gibi hosting için de yararlanılabilecek pek çok firma mevcuttur. Wordpres gibi içerik yönetim sistemlerinin yazılımlarının kurulabilmesi için bir veri tabanına ihtiyaç vardır ve alınan bu hostingler kurulacak site için veri tabanı oluşturur.

Bir sonraki adım web tarayıcısından WordPress Son Sürüm Türkçe Paketi indirilir. İndirilen .zip formatlı dosya masaüstüne getirilir ve dosya açılır. Dosya açıldıktan sonra bir FTP programı ile bu açılan dosyalar hostinge gönderilir. Bu işlemden sonra web tarayıcısına satın alınan alan adı yani sitenin adı girildiği zaman ‘Bir Ayar Dosyası Oluştur’ seçeneği çıkıyor. Bu seçeneğe tıklanarak kuruluma başlanır. Ardından çıkan sayfada veritabanı ismi, kullanıcı adı ve parola kutucukları kullanıcı tarafından doğru olarak girilir. Yine aynı sayfada veritabanı sunucusu ve tablo ön eki kutucuklarında bir değişiklik yapılmadan ‘gönder’ seçeneğine tıklanır. Bu işlemin ardından açılan yeni pencerede ‘kurulum yap’ seçeneğine tıklanır. Bu işlemin ardından açılan sayfada site başlığı, kullanıcı adı, parola, e-posta adresi ve gizlilik kutucuklarının bulunur ve istenilen bilgiler doldurulur. Bu sayfadaki gizlilik seçeneği, kurulan sitenin paylaşımlarının arama motorları tarafından görünmesinin istenip istenmediği ile ilgilidir. Eğer arama motorları tarafından görülmesi isteniyorsa kutucuğa tıklanarak izin verilir. Bilgilerin doldurulmasının ardından en altta yazan ‘WordPress’i Kur’ seçeneğine tıklanarak kurulum tamamlanır. Kurulumun ardından çıkan giriş sayfasına kullanıcı adı ve parola yazılarak giriş yapılarak yönetici sayfasına gidilir.

Yorum Yap