Blockchain (Blok Zinciri) Nedir? Nasıl çalışıyor?

Son yılların gelişmiş teknolojilerinden bir tanesi olan Blockchain, anlaşılması güç görünen teknoloji ağlarından bir tanesidir. Blockchain ilk başta çok fazla karmaşık ve bilgi yüklü görünebilir. Fakat esasında bu karmaşıklık birçok olayı çözmekte ve insanlara güvenilir bir teknoloji ağı sağlamaktadır.

Son yılların gelişmiş teknolojilerinden bir tanesi olan Blockchain, anlaşılması güç görünen teknoloji ağlarından bir tanesidir. Blockchain ilk başta çok fazla karmaşık ve bilgi yüklü görünebilir. Fakat esasında bu karmaşıklık birçok olayı çözmekte ve insanlara güvenilir bir teknoloji ağı sağlamaktadır.

Diğer adıyla Blok Zinciri olarak bilinen bu erişim, en çok kullanılan sanal para birimi Bitcoin için hazırlanmıştır. Fakat diğer alanlarda da potansiyel bir kullanım ağı haline gelmesi, Blok Zincirini daha da geliştirmiştir.

Blok Zinciri veri tabanında toplanan bilgilerin sürekli güncellenerek, birçok bilgisayara dağıtılmasını ve aynı anda birçok veriye ulaşılmasını sağlamaktadır. Hesap tabloları bu sayede sürekli güncellenme halinde olacaktır.

Blok Zinciri son derece güvenilir bir ağ oluşturması nedeniyle bu denli tutulmuştur. Çünkü bir kişi veya grup tarafından yönetilmemektedir, bu da bu ağın kırılmasını engellemekte ve kullanıcıları zor duruma düşürmemektedir.

Kripto para birimleri içinde en çok kullanılan sanal para birimi olan Bitcoin’in verileri düzenlenirken işe yarayan ve şirketlerin yaptığı yatırımların düzenlenmesini sağlayan Blockchain, tek bir kırılma noktasına sahip olmadığı için özellikle büyük şirketleri hüsrana uğratmamakta ve mağduriyeti engellemektedir. Bitcoin madenciliği hakkında geniş bilgi almak için Bitcoin Madenciliği Nasıl Yapılır? adlı makaleyi okumanızı tavsiye ederim.

Blok Zinciri kendisini her 10 dakikada yenileyen bir ağ olması dolayısıyla, kendi kendini de denetlemektedir. Ağ şeffaf olarak çalışan bir ağ olduğu için, veriler herkese açık bir şekilde ortaya dökülmektedir, bu da sistemde bir sorun oluşması durumunda genel şahit oranını arttırmaktadır. Ayrıca sistemin herkese açık olması, sistemi yeni kuracak olanlara güven ortamı sağlamaktadır.

kripto para teknolojisiBlok zincirini hacklemek isteyen hackerlerin takıldığı hususlardan bir tanesi de, uygulamayı bozmak için uygulamadan çok daha büyük bir gücün gerekli olduğu hususudur. Diyelim ki bir hacker, bitcoin sayısını yükseltmek ve bunu çok kısa bir sürede, botlar sayesinde yapmak için sistemin yönetimini ele geçirmek zorundadır. Sistemin yönetimini ele geçirdiği anda bitcoin sayısı sıfıra inecek ve bütün işlemi tekrar başlatmak zorunda kalacaktır. Yani teorik olarak düşünmesi kaçınılmaz olsa da, uygulaması imkansızdır. Sistem hiçbir yerden hiçbir açık vermeyen, oldukça güçlü bir sistemdir.

Blockchain başlarda yalnızca bitcoin için çalışsa da, şuan bitcoin onun yalnızca bir parçası haline gelmiştir. Kripto para birimlerinin 700’ü aştığı günümüzde, Blockchain hepsini alt yapısını oluşturmakta ve düzenlilik sağlamaktadır.

Blockchain herhangi bir merkeze bağlı çalışmadığı için, sistemdeki bir bozukluk bütün sistemi etkilemektedir, bunun doğurduğu bazı sonuçlar ise, insanları herhangi yetkili birine bağlanamadıkları için zor durumda bırakabilir. Bu sistem, geleneksel ticaretin bazı kurallarını da yıkmaktadır. Örneğin borsa işlemleri blok zinciri sayesinde anında gerçekleşebilir bir hal almıştır. Bunun dışında tapu senetleri de halka açıktır. Bitcoin işlemlerini kayıtlayarak indiren veri tabanı, blok zincirini kullanan bir bilgisayar ağı tarafından ortaklaşa yönetilmektedir. Yani Bitcoin’in yönetimini sağlayan kişi yoktur, bitcoin kendi kendinin yönetimini sağlayan bir kripto para birimidir ve blok zinciri de onun alt yapısını oluşturarak, güvenli bir ağ olmasını sağlamaktadır.

Blockchain Nasıl Çalışır?

Blok Zinciri sistemi sürekli hesaplama yapan, blok ağı sistemine bağlı çalışan, işlemleri onaylayan ve işlemcilere aktaran düğümler sisteminden oluşmaktadır. Bu düğümler blockchaine aktarıldıkları anda bir kopyalarını indirmektedirler. Her düğüm kendi kendinin yöneticisi ve kontrol edicisidir. Bu bakımdan ağ kesinlikle hiçbir yönetimin elinde değildir, kendi kendini yönetmektedir.

Düğümler yapbozları bir araya getirmek için uğraşmaktadır. Her düğüm bir bitcoin kazanma şansı elde ettirdiği için, maden çıkarıcı olarak adlandırılır, fakat bu yanlış bir tabirdir.

Yorum Yap