Bilgisayar Bileşenleri Nelerdir?

Bilgisayar mühendisliğinde okuyan öğrencilerin yanı sıra “ön lisans” ve “lisans” öğrencilerinde temel bilgisayar bileşenleri bilmesi gerekiyor. Günlük hayatımızda hangi işle uğraşırsak uğraşalım, paralel olarak işin işine bilgisayar giriyor.

Bilgisayar mühendisliğinde okuyan öğrencilerin yanı sıra  “ön lisans” ve “lisans” öğrencilerinde temel bilgisayar bileşenleri bilmesi gerekiyor. Günlük hayatımızda hangi işle uğraşırsak uğraşalım, paralel olarak işin işine bilgisayar giriyor. Bilgisayarın nelerden oluşuğunu bilmek, günlük hayatımızda işime çok yaracaktır. Bugün sizlere temel bilgisayar bileşenlerinden bahsedeceğim.

Bilgisayar nedir?

Öncelikle bilgisyarın ne olduğunu bilmek gerekir, aritmetik ve mantıksal ve işlemleri yapabilen ve yaptığı işlemlerin sonucunu saklayabilen ve istenildiğinde geri getiren, çeşitli aritmetik ve mantıksal işlemler yapabilen elektronik bir cihazdır. Bilgisayarın elektronik kısmına donanım (hardware), program kısmına ise yazılım (software) denir.

Kısaca bilgisayarın tarihçesinden bahsedelim, 1850 yılında George Boole kendi adıyla anılan ve sadece 1 ve 0 rakamlarının kullanıldığı Boole Cebiri  sistemini bularak, bilgisayarların gelişimi üzerinde önemli rol oynamıştır.

Bilgisayar Bileşneleri Nelerdir?

Şimdi ise asıl konumuz olan bilgisayar bilşenlerinden bahsedelim, bilgisayar işlem yaparken hızlıdır, yorulmaz, sıkılmaz. Bilgisayar programlanabilir. Bilgisayar kendi başına bir iş yapmaz. Bilgisayarla ilgili olarak kullanılan bu terimlerin anlamları aşağıda verilmiştir.

Giriş:Kişi tarafından veya bilgisayar tarafından sağlanan verilerdir. Bu veriler, sayılar, harfler, sözcükler, ses sinyalleri ve komutlardır. Veriler giriş birimleri tarafından toplanır.

İşlem:Veriler insanların amaçları doğrultusunda, programın yetenekleri ölçüsünde işlem basamaklarından geçer.

Bellek:Verilerin depolandığı yerdir. Giriş yapılan ve islenen veriler bellekte depolanır.

Çıkış:Bilgisayar tarafından işlem basamaklarından geçirilerek üretilen yazı, resim, tablo, müzik, grafik, hareketli görüntü, vb. nin ekrandan ya da yazıcı,  hoparlör gibi değişik çıkış birimlerinden alınmasıdır.

Bir bilgisayarın işlem yapabilmesi için donanım ve yazılıma gereksinim  vardır.

Donanım  (Hardware):Bilgisayarın fiziksel kısımlarına donanım denilmektedir. Ekran, klavye, Sabit disk (sabit disk), fare, yazıcı, bellek, mikroişlemci, tarayıcı vb. bilgisayar donanımını oluşturan parçalardır.

Yazılım  (Software):Bilgisayar donanımında kullanılan çeşitli programlara yazılım  denir. Bilgisayar donanımının çalışmasını sağlayan yazılımlar olduğu gibi, bilgisayarda işlem yapmayı sağlayan yazılımlarda vardır. Yazılıma örnek olarak, kelime işlemciler (word processor), tablolama (spread sheet), sunu (presentation), programlama dilleri (Pascal, C, JAVA, Visual Basic vb.), ses (sound) programları verilebilir.

Bilgisayar Bileşenleri Nelerdir?

Anakart (main board):Anakartlar tüm bilgisayar bileşenlerinin üzerine monte edildiği bilgisayarın en önemli parçalarındandır. Kasaya monte edilir ve  diğer  tüm donanımlar ana karta bağlanır. Ana kart bileşenler arasında köprü vazifesi görür. Anakartınızın veri hızı bilgisayar performansını doğrudan etkileyecektir. Anakartınız kullanacağınız işlemci ve  donanımla  uyumlu olmalıdır.  Bunun dışında ana kart alırken veri  aktarım hızı temel kriterdir.
İşlemci (CPU):İşlemci adı üzerinde bilgisayarınızdaki işlemleri matematik temelli yapan parçadır. Anakart üzerine monte edilir. Piyasada  intel  ve AMD işlemciler mevcuttur. Eski AMD işlemcilerin ısınma sorunu vardı, ancak yeni modellerde bu sorun aşıldı. AMD daha ucuzdur ve AMD uyumlu anakartlarda daha ekonomiktir. AMD tercihi size ciddi bir fiyat avantajı sağlayabilir. Eğer Çok yüksek hızlarda işlemci almayacaksanız AMD tercih edebilirsiniz. Çift çekirdekli, 4 çekirdekli işlemciler piyasaya sürülmüştür. Çekirdek sayısının artması performansı artıracaktır. Keza işlemci   hızının   artması   da   performansı  artıracaktır  ancak programcılık, grafik tasarım gibi yada ileri seviye oyunlar gibi işlerle uğraşmıyorsanız fazlada abartmanıza gerek yok.inter i7 işlemci
Geçici Bellek (Ram):RAM bellek olarak bilinen kartlar bilgisayarınızın en önemli bileşenlerindendir. Bilgisayar hızınızı ve kullanabileceğiniz programları doğrudan etkiler. Ramlerde  en önemli hususlardan biri RAM ın yüksekliğinden  ziyade  RAM hızıdır. 800 Mhz ,1333Mhz ,1600Mhz, 3000Mhz gibi hızlarda çeşitli Ramler vardır. Ram alırken en az 8 Gb Ram almanızı öneririz. Ne kadar yüksek Ram o kadar iyidir. Ramin kapasitesi bilgisayarınızın hazır geçici hafızasında tuttuğu veri boyutunu ifade eder. Yani  4  GB Ramli bir bilgisayarınız varsa bilgisayarınızı kullanmaya başladığınızda Bilgisayar 4GB a kadar veriyi Ram belleğinizde her an kullanıma hazır  tutar demektir.  Bütçenizin elverdiğince  yüksek hızlı Ram seçmeye çalışın. Ayrıca RAM in ana kart üzerindeki kullanımı ile ilgili bir tasnifi mevcuttur. SD RamDDR, DDR2 ,DDR3, DDR4 Ramler en çok kullanılanlardır. DDR 3 yada 4 seçmeye bakın. Daha yüksek performanslıdırlar. 

Kingston 8 gb ram
Hafıza (Hard disk):Hard-disk bilgisayarınızda verilerin depolandığı birimdir. Hard disk seçerken iki önemli unsur vardır. Hard disk kapasitesi ve hızı. Kapasiteyi ne kadar veri depolayacağınız belirler. Çok fazla film ,müzik gibi alan kaplayan unsurlar kullanacaksanız kapasitesi yüksek bir hard disk seçin. Hard disk hızı ise bilgisayarınızın tüm hızını etkileyecek bir unsurdur. 5400 Rpm ,7200Rpm ve 10.000Rpm hızlarında hdd(hard disk) ler piyasada mevcuttur. İşlemciniz ne kadar yüksek olursa olsun hard disk  hızı yavaş olursa bilgisayarınızda veri okumada zorlandığı için yavaşlayacaktır.  SCSI  ve  ATA bağlantılı HDD’ler mevcuttur. Bu tamamen hddnin ana karta bağlanma şekli ile ilgilidir. SCSI bağlantı daha hızlı ve kullanışlıdır.Benim tavsiyem SSD hard almanızdır gerçekten fark büyük.
Ekran Kartı:Bilgisayarın kasasıyla monitör arasında köprü vazifesi görür. Bilgisayar içinde yapılan işlemlerin sonucu monitöre ekran kartı vasıtasıyla aktarılır.

Floppy (Disket) Sürücü ve Disket:Floppy sürücü (Disket sürücü) disket üzerinde okuma ve yazma işlemi yapan birimdir. Disket ise kapasitesi düşük olan depolama Disketler verilerin bir bilgisayarda başka bilgisayara taşınmasında kolaylık sağlar. Dezavantajları kapasitelerinin düşük olması ve çabuk bozulmalarıdır. Bu yüzden günümüzde fazla kullanılmamaya başlanmıştır. Disketlerin yerini CD’ler almıştır. Gelecekte tamamen kullanımdan kalkabilir.

CD-ROM:Veri depolamak için kullanılan yan bellek birimidir. Disketlere göre kapasiteleri çok yüksektir. CD içindeki bilgiler CD-ROM sürücüler vasıtasıyla CD üzerine yazma işlemi CD-Writer aracılığıyla yapılır. CD üzerine bilgiler bir kereye mahsus olmak üzere yazılır ve kullanıcı CD-ROM sürücü vasıtasıyla bu bilgileri sadece okuyabilir. CD-ROM sürücülerin hızları kapaklarında yazar. 8x, 16x,24x…..,50x,52x… Bu hız CD-ROM sürücünün okuma hızıyla ilgilidir. Hızı arttıkça CD CD-ROM sürücü içinde o kadar hızlı döner.

Modem:Coğrafi olarak uzak mesafelerdeki bilgisayarlar arasında iletişim kurmak için kullanılır. Internete bağlanmak için mutlaka modem gereklidir. Modem uzak mesafelerdeki bilgisayarları telefon hattı vasıtasıyla birbirine bağlar. İki tür modem vardır: Dahili (Internal).2. Harici (External). Dahili modem bilgisayar kasasının içinde kart şeklindedir. Harici modem ise kasa içinde değildir. Bilgisayara dışardan bağlanır ve bir kutu şeklindedir. Harici modemler daha hızlı çalışır.

Yazıcı (Printer):Bilgisayar ortamındaki bilgileri kağıt üzerine aktarmak için kullanılır. 3 çeşit yazıcı vardır:

1-Dot Matrix (Nokta vuruşlu) Printer: Düşük kalitede çıktı alan ve çok gürültülü çalışan yazıcı çeşitidir. Sayfa basım maliyeti düşüktür. Hız düşüktür. Bu tür yazıcılarda şerit kullanılır.

2-Deskjet (Mürekkep Püskürtmeli) Printer: Mürekkebi püskürterek kağıt üzerine aktarır. Daha çok ev kullanıcılarının kullandığı yazıcı çeşitidir. Kalite ve Basım maliyeti olarak orta düzeyde bir yazıcıdır. Çoğu kullanıcı bu tür yazıcıları tercih eder. Bu yazıcılarda kartuş kullanılır.

3-Lazer Printer: Lazer yazıcılardır. Yazıcının kendi fiyatı çok pahalıdır. Ancak bir sayfanın basım maliyeti çok düşüktür. Hız ve kalite çok yüksek düzeydedir. Profesyonel iş yapan kullanıcıların kullandığı yazıcılardır.

Scanner(Tarayıcı):Kağıt üzerindeki resim, grafik, tablo, yazı gibi bilgileri bilgisayar ortamına aktarmak için kullanılır. Tarayıcının dpi’si ne kadar yüksek ise o kadar kaliteli DPI (Dot Per İnch) inç başına nokta sayısıdır. Marka olarak Mustek, Hp, Acer, Promax gibi markalar vardır. Bunlar içinde en iyisi Mustek’tir. Bir çok modeli vardır.

Güç Kaynağı(Power Suply):Bilgisayara güç veren Bilgisayar içindeki bütün parçalara elektrik verir. Bilgisayar içinde 5 -12 volt elektrik dolaşır. Güç kaynağı şebekeden gelen elektriği bu seviyelere düşürür.

Fare(Mouse):Daha çok Windows işletim sisteminde kullanılan

Klavye:F ve Q olmak üzere iki tür klavye vardır. F klavye Türkçe (daktilo) Klavyenini ilk tuşu F ile başlıyorsa o klavye F klavyedir.

Monitör:Monitör bilgisayarda yapılan işlemlerin izlendiği birimdir. Monitörle bilgisayar arasındaki iletişimi ekran kartı sağlar. Yani monitörden çıkan veri kablosu bilgisayar kasasında ekran kartına bağlanır. Monitörlerin boyutları inch olarak 14 inç, 15 inç, 17 inç, 19 inç gibi. Bu boyut köşeden köşeye uzaklıktır.

7 Yorum

  • inşaat teknolojisi 1.sınıfı okuyorum bilgisayar dersinde aynı sizin anlattığınız konuları hapsediyor hocamız, benim için özet oldu saolun davut hocam. 🙂

  • Dot matrix, yani nokta vuruşlu yazıcılar daha çok fatura işlemlerinde, diğer nüshalara da yazının iletilmesi için kullanırlar. Biraz bilgi de ben ekleyeyim 🙂

  • kısa ve öz bir şekilde bilgisayarın tüm temel bileşenlerini anlatan açıklayıcı bir yazı olmuş, bilgilendirme için teşekkürler.

  • Aydınlatıcı ve yararlı bilgiler, bilgisayar konusunda merak edilen parça işlevleri hakkında güzel bir çalışma, teşekkürler.

  • Gerçekten çok faydalı bir yazı olmuş. Bir bilgisayar mühendisi olarak yazınızı beğendim. Herkesin anlayabileceği bir üslup her zaman iyidir

Yorum Yap